Kasvien nimet

Kansainväliset nimisäännöt pyrkivät vakiinnuttamaan tieteellisen nimistön. Suomessa periodisesti täydentyvä nettijulkaisu KASSU kertoo voimassaolevan virallisen nimen kullekin kasville. Myös hyvin monille ulkomaisille kasveille on siinä suomalainen nimi. Uusia nimiä on tuotettu myös tämän kirjaprojektin yhteydessä. Painetussa kirjassani saattaa olla vanhempi tieto kuin digi-kirjassa.

Nykyinen tutkimus, joka pääsee kasvien DNA-perimään käsiksi, aiheuttaa tarkennuksia. Kasveja siirtyy suvuista tai heimoista toisiin. Myös tieteellinen nimi muuttuu silloin ja samalla myös suomenkielinen nimi. Vanhoja nimityksiä ja aivan vääriäkin nimiä näkyy myös kasvitieteellisissä puutarhoissa joko ilkivallan tai muun vahingon vuoksi. Netti onkin kohtuullisen hyvä tarkistuskeino, ettei vaikkapa keväältä jäänyt sipulikasvin kyltti opasta toiseen kasviin syksyllä.

Huomioi myrkyllisyys

Useimmat näistä kasveista ovat koristekasveja muutamia hedelmäpuita lukuun ottamatta. Olen merkinnyt myrkyllisiksi ne kasvit, joista kirjallisuudessa erityisesti varoitetaan. Mitään muutakaan kasvia ei saa syödä, ellei sitä ja sen käyttöominaisuuksia varmasti tunne.

Kasvien tunnistaminen

Jokaisella puulla ja pensaalla on vaihtelevia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat sen tunnistamisen. Näitä ovat kasvin yleinen muoto, kukat tai hedelmät, lehtien muoto sekä kaarnan ja kuoren ominaisuudet. Ikivihreät tai kausivihannat kasvit uusivat lehdistöään eri tavoin. Puuvartiset kasvit eroavat perennoista.

Harrastajan ei tarvitse hallita tieteellistä määrityskaavaa. Kuva puhukoon puolestaan. Olen merkinnyt ne tunnistuskeinot, joista itse olen kasvin tunnistanut. Korkeiden puiden kohdalla voit aloittaa siitä, mitä maahan on pudonnut. Usein olen joutunut toteamaan, ettei saatavilla olevilla tiedoilla voi kasvia tunnistaa. Sama kasvi voi tulla myöhemmin vastaan vaikkapa nimilapulla varustettuna muussa yhteydessä.

Olen hankkinut suuren määrän kasvikirjoja, joita selaan joskus alusta loppuun. Monesti sieltä löytyy hakemani kasvi, jota en vain ole huomannut aikaisemmin. Ystäväverkosto netissä auttaa myös maailmanlaajuisissa etsinnöissä. Jos tämä olisi liian helppoa, ei se olisi niin mielenkiintoista.